lauantai 13. maaliskuuta 2010

Pohdintoja maataloudesta

Viikolla vein tilityslapun vehnästä naapuriin, kun meni heidän viime vuotisia(08) vehniä samalla minun tämän vuotisien(09) mukana. Siinä samalla katseltiin viime keväistä tilityslappua ja suruksi huomasin perushinnassa olvean 35euron hintaero tonnissa. Tämä hiukan pistää miettimään homman ja panostuksien järkevyyttä nykypäivinä.

Eräällä maatalous aiheisella keskustelu palstalla oli keskustelua elinkelpoisesta tilasta, jossa oli linkki länsi-suomen neuvontajärjestön kirjeeseen. Siinä todettiin laskelmilla kuinka nykymaataloudessa rakenne on muuttunut. Otsikossa oli että uusien ehtojen mukaisia elinkelpoisia yli 50ha tiloja varsinais-suomessa olisi 2000kpl ja vanhoilla ehdoilla yli 30ha oli 3500kpl. Julmaa että valtio valta ajaa tälläistä.

Viime keväänä kävin juuri näihin investointitukiin liityvän koulutuksen ja siellä kouluttaja kävi esimerkein läpi maatalalouden kannattavuutta ja hänen laskelmat olivat että viljelijäperheen elättävä viljatila on 300ha ja vastaava maitotila pitäsi olla yli 70lehmää. Tämä on se sama summa minkä keskiverto palkansaaja perhe (kaksi aikuista) sai vuodessa.
Vielä 20vuotta sitten 50ha tila oli isotila joka elätti perheen, mutta nyt 150ha vastaava tosin elättä yhden jäsenen.

Laskelmissa esitettiin kuinka vaikeaa on saada 100ha:lta yrittäjätulo täyttymään investointi tukien ja spv saamiseksi. Näillä keinoilla valtio ohjaa investointituet pois investoivilta(lue velkaisilta) alle ja ylikin 100ha tiloilta. Tosin
nykyisillä viljan hinnoilla ei pääse kukaan hurramaan, ja jos yrittää panostaa laatuun niin tiukkaa tekee saada viljelystä yli 400euron/hehtaari tuoton viivan alle. Tästä sitten aletaan maksamaan lainoja ym.

Samalla luin kun jossain päin tarjotaan peltoja vuokralle 600euron hinnoilla ja oottajia on, voi vain ihmetellä mistä ne 600euron/ha vuokrahinnat maksetaan, jos viljasta ei tule kuin n.400euroa/ha jolloin 200euroa jää otettavaksi muualta.

Mutta pakko on uskoa tulevaan, ja yrittettävä kompensoida heikko hinta määrällä ja pinta-alan kasvattamisella. Ja investoitava toimiviin ja tehokkuutta parantaviin ratkaisuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti